Voeding

Bijna iedereen houdt wel van lekker eten en lekker hoeft ook niet altijd ongezond te zijn. Toch is het wel belangrijk om op te letten of je wel gezonde voeding eet. Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk gezond blijven en daarom is het belangrijk om goed te weten wat je eet.

Kan een product per definitie gezond of ongezond zijn?

Het is een beetje moeilijk om van een bepaald product te zeggen of het nou gezond is of ongezond. Waar het om gaat is hoeveel je ervan eet. Van bijvoorbeeld groente, fruit, ongezouten noten en vis is bekend dat deze een positief effect hebben op onze gezondheid. Maar stel je nou eens voor dat je op een dag tien bananen zou eten, dan kan je niet zeggen dat je voor een gezonde voeding gaat.

De Schijf van Vijf

Als je een gezonde levensstijl wilt is het handig om de Schijf van Vijf een beetje als uitgangspunt te nemen. Hierin vind je namelijk alle voeding die gezond voor je is. Laten we de productgroepen eens wat beter bekijken. We beginnen met veel groente, daarnaast zo veel mogelijk volkoren producten. Een dagje zonder vlees mag ook zeker wel eens en gebruik ook zoveel mogelijk plantaardige producten. Deze zijn niet alleen goed voor jou maar ook voor het milieu! Olie en halvarine zijn beter voor je bloedvaten omdat zij meer onverzadigde vetten bevatten. Tot slot: Drink zoveel mogelijk water, of koffie of thee, maar zonder suiker!

Gezond eten is een uitdaging

Af en toe een keer lekker snacken mag zeker, maar blijf letten op een gezonde en verantwoorde voeding. Met kleine stapjes kom je tenslotte ook vooruit en denk aan waar je het voor doet: Een lang en gezond leven waarbij toch lekker gegeten mag worden.