Gezond leven

Gezond leven zo doe je dat

Gezond zijn is natuurlijk het belangrijkste in je leven, maar gezond leven hoe doe je dat dan? Wat zijn de belangrijkste punten om lekker door het leven te gaan zonder problemen. Een goede basis is natuurlijk veel bewegen, natuurlijk eten en met mate.

Wat is de basis van een gezond leven

Water drinken

Water drinken is heel erg belangrijk, het bevordert de spijsvertering en het zorgt ervoor dat je lichaam gereinigd wordt door alle afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Geadviseerd is om minimaal 1,5 l per dag water te drinken. Neem eerst een glas water voordat je begint aan een maaltijd. Hierdoor eet je ook inder en ben je sneller verzadigd.

Een goed ontbijt

Een goed ontbijt is de allerbelangrijkste maaltijd van de dag  en is de eerste maaltijd na lange nacht. Energie heb je nodig om aan de dag te kunnen beginnen. Mocht je niet ontbijten dan word je vaak verleid om later op de dag zoete of hartige tussendoortjes te nemen die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid.

Eet kleine porties

Kleine porties eten is verstandig en vooral langzaam eten, geniet van elke hap. Kauw langzaam. Voor sommigen is dit ook de belangrijkste manier om jezelf op gewicht te houden. Zo kan je lichaam alles rustig verwerken.

Eet regelmatig

Belangrijk is het ook om regelmatig te eten. Drie keer per dag een maaltijd is een basis voor een gezond leven. Als je regelmatig eet dan heb je minder de verleiding van tussendoortjes. Je lichaam krijgt op een zelfde tijdstip van de dag honger. Wat ook goed is weer voor je spijsvertering.

Eet gevarieerd

Gevarieerd eten is ook gezond. Door te variëren krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Het is ook belangrijk om van alles wat te eten, denk aan de oude vertrouwde schijf van vijf. Blijf niet elke dag hetzelfde eten, dit komt niet ten goede aan je lichaam.

Matig met ongezond eten

Matig met ongezond eten is belangrijk en natuurlijk mag je dan wel eens iets zondigen en iets eten wat minder goed is. Dit moet je dan later wel weer in balans brengen door te minderen in de volgende maaltijd.

Eet genoeg groenten en fruit

Eet altijd genoeg groente en fruit, ze hebben inmers veel vitaminen en mineralen en bevorderen ook de Aanbevolen dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Voor een gezond leven eet je dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit per dag.

Eet bewust

Belangrijk is ook om bewust te eten, sta stil wat je precies eet. Kijk hoe het gemaakt is hoeveel suiker het bevat een hoeveel vet of calorieën. Weet wat je eet.

Blijf bewegen

Veel bewegen is natuurlijk noodzakelijk, dit komt ook ten goede aan je spijsvertering. Maak even een wandeling na de laatste maaltijd. Dit is tevens erg bevorderlijk voor je stoelgang.

Geniet van het leven

Genieten van het leven is ook wat je moet doen. Natuurlijk heeft je lichaam voeding nodig om te kunnen functioneren, maar er zijn genoeg mogelijkheden om gezond, gevarieerd en lekker te eten. Probeer zoveel mogelijk gezonde dingen te combineren. Maar vooral genieten dat is het belangrijkste.