Minder drinken? Niet saai maar juist leuker

Zestig jaar geleden was het gebruikelijk dat je er alleen bij hoorde als je rookte en dronk. Nog maar amper van de lagere school af staken jongeren hun eerste sigaret op en trokken het eerste flesje bier los. Ouders waren niet op de wereld om deze nieuwe, ongezonde gewoonten uit het hoofd te praten. Integendeel, vaak waren zij de eersten die kinderen stimuleerden ook ‘gezellig’ te roken en drinken. De gedachte was simpelweg: iemand die niet rookt en drinkt, is saai en ongezellig.

Stoppen met drinken

Dat roken is met succes ontmoedigd. Rond 1960 rookte 60% van de bevolking; in 2019 was dat gedaald naar 21,75 en de trend blijft dalend. Iemand die stopt met roken, is een held. Maar stoppen met drinken? Alcohol is normaal en als je daar niet mee kunt omgaan, ben je een loser. In 2019 drinkt 80% van de volwassenen wel eens alcohol en van hen drinkt 8,5% overmatig. Minder gaan drinken? Dan ben je een spelbreker. Drinken is een sociale must en de reclame speelt daar handig op in door drinken alleen maar positieve associaties te geven. Als je het juiste drankje hebt, ben je populair en succesvol, komen knappe vrouwen spontaan aan je nek hangen en lacht het leven je tegemoet. De werkelijkheid is anders. De alcohol die onze dagelijkse vriend is geworden, is onze grootste vijand. De drug die al jarenlang veel medische, sociale en maatschappelijke problemen veroorzaakt. 

Minder drinken

Minder drinken zou de hoogste prioriteit moeten hebben. Dat kan makkelijk, tenzij men tot de categorie alcoholisten behoort. Maar voor de gemiddelde stevige drinker is dat goed te doen. Er zijn bij alcohol namelijk amper ontgiftingsverschijnselen en ook die zijn binnen een weekje met een lage dosering slaap- en kalmeringsmiddelen op te lossen. Dan ben je van de lichamelijke gevolgen af. Het gaat er daarna vooral om te beseffen dat gezelligheid niet afhankelijk is van het drinken van alcohol en dat je echt niet hoeft te stoppen met uitgaan, omdat je niet meer of minder drinkt. 

Minder drinken heeft voordelen

Om minder te gaan drinken, zijn een paar simpele afspraken met jezelf en je omgeving te maken. Je kunt eens beginnen met te turven hoeveel je drinkt, wat dat kost en vooral, welke nadelige effecten je er steeds van ondervindt. Breng ook voor jezelf in kaart wat je zwakke momenten zijn, wanneer je het lastig vindt ‘nee’ te zeggen. Op basis daarvan is een aardig lijstje op te stellen met motieven om je alcoholgebruik te veranderen. Je kunt besluiten alleen in het weekend te drinken, dus maximaal twee dagen in de week. En in dat weekend een limiet voor het aantal drankjes vaststellen. Zorg dat je je omgeving goed inlicht en spreek met hen af dat ze je niet telkens uitdagen toch te gaan drinken, om ‘gezellig’ mee te doen. In ruil voor hun begrip kun je regelmatig de BOB zijn. Word je zonder alcohol ook ineens de getapte jongen! Vind je een glas cola in de hand toch wat ongemakkelijk, schuif dan je vooroordelen over 0,0-biertjes (inderdaad, dat is gewoon frisdrank) opzij en ga op de alcoholvrije toer. En belangrijk, zet de voordelen van minder drinken op een rijtje. Desnoods, plak je dat lijstje op de koelkast. Je zult zien…. je leven wordt met minder alcohol een stuk gezonder en leuker!