Vitamines

vitamines zijn te verkrijgen in alle vormen, zowel in druppels capsules als in de vorm van pillen. Ze  zijn overal verkrijgbaar zonder recept. Is het dan ook zinvol om vitamines te slikken, is het nodig? 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Een advies van de gezondheidsraad verteld dat je minimaal 250 g groente en 200 g fruit per dag dient te eten. Dit wordt dan aangeduid in de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ook wel ADH genoemd. De vraag is, als je dan de ADH niet haalt kunnen vitaminen dan  de oplossing bieden? Uit onderzoek is gebleken dat als je minder dan de helft van de ADH haalt, er een tekort is aan vitaminen in je lichaam.  Je kunt dat extra vitamines nemen. Deze heb je nodig omdat je lichaam elke dag om vitamines en mineralen vraagt. Vitamines zijn nodig om je botten stevig te houden en bloedcellen aan te maken.  

Vitamine Supplementen

Om toch je ADH te halen kun je dus kiezen om wat extra vitamine supplementen te gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderen geldt een advies voor extra vitamine D en veganisten hebben dan ook baat bij vitamine B12 pillen, daar hun voedingspatroon afwijkt. Belangrijk is dat vitaminepillen nooit een vervanging kunnen zijn van groente en fruit. Mocht je gebruik gaan maken van vitamine supplementen, dan is het aan te raden om goed te lezen hoeveel je dan eigenlijk echt binnen krijgt. Vitaminen zijn verkrijgbaar bij apotheek, drogist en supermarkt. Ze zijn alleen veilig bij normaal gebruik. Pas op voor speciale supplementen die dan via internet worden aangeboden. Laat jezelf goed adviseren voordat je vitamines gaat nemen. Dat kun je het beste doen bij de apotheek, zij geven het juiste advies. Te veel vitamines slikken is niet dodelijk, maar ook niet gezond. Een overdosis vitamines kan hoofdzakelijk gevoelloosheid geven in voeten en handen. Wees je dus bewust van wat je slikt en hoeveel.