Bewegen

Vandaag de dag zijn we allemaal, althans de meesten van ons, geneigd om te veel stil te zitten en dus te weinig te bewegen. Vroeger werkte men meestal lichamelijk harder en aangezien er toen nog geen auto’s waren moest men zelf in beweging komen om ergens heen te gaan. Laten we eens kijken hoe gezond bewegen het leven van een volwassene aangenamer en beter kan maken.

Wat zijn de voordelen van meer bewegen?

Lekker actief bezig zijn verkleint de kans op nare aandoeningen zoals bijvoorbeeld borstkanker, diabetes, hart- en vaatziekten, darmkanker, depressieve klachten en dementie om er maar een paar te noemen. Kies een activiteit die bij je past, voor ouderen zijn bijvoorbeeld balansoefeningen een aanrader.

Wat houdt gezond bewegen voor een volwassene in?

Als uitgangspunt zou je kunnen zeggen dat je per week zo ongeveer 2,5 uur moet bewegen, dit kan variëren van matige inspanning zoals wandelen of fietsen, tot zwaar intensief en dan denken we aan bijvoorbeeld hardlopen of fitness. Als je per week nog meer beweegt dan bovenstaande tijd dan worden de positieve effecten op jouw gezondheid alleen maar groter. Uiteraard hoef je niet ineens 2,5 uur te sporten, elke dag een half uurtje werkt ook prima.

Hoe kan je meer bewegen het beste aanpakken?

Als je nog niet gewend bent om veel actief te zijn, dan is het aan te raden om rustig te beginnen met een niet al te zware activiteit, aangezien dit blessures kan voorkomen. Bijvoorbeeld, begin eerst met tien minuten en breidt dat de komende dagen steeds een beetje meer uit maar voorkom dat je overbelast raakt. Zorg voor afwisseling, bijvoorbeeld de ene dag fietsen en dan de volgende dag lekker gaan zwemmen. Ook elke dag op een vaste tijd beginnen is een goede manier om het vol te houden. En sporten met een stel vrienden of kennissen is nog heel erg gezellig ook!