Hoe kan vroeg vastgesteld gehoorverlies bij kinderen worden behandeld?

Er zijn een heleboel ouders die situaties hebben meegemaakt waarin ze hun kind roepen, maar het lijkt alsof hun kind niet luistert. Soms denken we dat het komt doordat kinderen Oost-Indisch doof zijn, maar het gebeurt vaak dat kinderen ook echt gehoorproblemen hebben. In de meeste gevallen is dat niet zo ernstig, maar wanneer dit aanhoudt kan het hun spraak, taalontwikkeling en algehele groei beïnvloeden. Zeker goed dus om even bij stil te staan. Gehoorverlies kan plotseling gebeuren, geleidelijk aan ontstaan, of al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Daarnaast kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. Het is heel belangrijk om gehoorproblemen op tijd op te sporen en te behandelen. Gelukkig kun je zonder afspraak gehoortest gratis laten uitvoeren.

Oorzaken van gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is dat er vocht blijft zitten achter het trommelvlies. Hierdoor kan het geluid niet zo goed in het oor komen, waardoor het kind minder goed kan luisteren. Bij kinderen werkt de buis van Eustachius vaak nog niet erg goed. Dit onderdeel voert vocht uit het middenoor naar de neus af. Hierdoor raken ze gemakkelijk verkouden, waardoor die buis verstopt kan raken. Een ander mogelijk probleem is dat het trommelvlies naar binnen is getrokken, waardoor het geluid niet goed wordt doorgegeven aan het binnenoor. Deze problemen kunnen erger worden als ze niet tijdig opgespoord en behandeld worden. Wist je dat ongeveer één tot twee op de duizend pasgeborenen gehoorverlies heeft?

Hoe wordt gehoorverlies bij kinderen vastgesteld?

Je wilt gehoorproblemen bij kinderen snel ontdekken. Als ouder kun je letten op tekenen zoals het niet reageren van je kind, zelfs op leuke dingen, of op achterstanden in de spraakontwikkeling. Vermoed je dat er iets mis is? Laat je kind dan onderzoeken door een audicien of KNO-arts in een medisch centrum. De audicien kijkt of het trommelvlies goed werkt en of er eventueel vocht achter het trommelvlies zit. Bij twijfel wordt er vaak een drukmeting in het middenoor gedaan om te bepalen hoe ernstig het gehoorverlies is en wat de oorzaak ervan kan zijn.

Behandelingsopties voor gehoorverlies bij kinderen

De juiste behandeling hangt af van wat de oorzaak is en hoe ernstig het is. Een van de opties is het plaatsen van buisjes in het trommelvlies als er vocht achter zit of als het trommelvlies niet goed werkt. Deze buisjes zorgen ervoor dat het vocht weg kan lopen, waardoor het gehoor verbetert. Als het gehoorprobleem dieper in het binnenoor zit en buisjes niet helpen, kan er behoefte zijn om het geluid te versterken. Dit kan met hoortoestellen of betere gehoorbescherming met otoplastieken. Ook is het belangrijk om kinderen met gehoorproblemen te ondersteunen en er voor ze te zijn. Als ouder moet je geduldig zijn en regelmatig communiceren met de leerkrachten om het kind te helpen bij zijn of haar ontwikkeling. Belangrijk om te weten is dat er geen medicijnen zijn die specifiek helpen bij gehoorproblemen bij kinderen.Soms kunnen dokters een neusspray met zoutoplossing proberen als er vocht achter het trommelvlies zit. Dit kan helpen, maar meestal helpt het niet heel veel bij gehoorproblemen. Advies? Laat je kind op tijd onderzoeken door een audicien en laat je adviseren over een passende behandeling.